logo-assist-low.png

Fuqia Transformuese e Leximit – Gëzuar Ditën e Libërdashësve!

Në një epokë të dominuar nga ekranet, kënaqësi të shpejta dhe ritmi i pamëshirshëm i jetës moderne, të lexuarit mund të duket si një relike e çuditshme e së shkuarës.

Në një epokë të dominuar nga ekranet, kënaqësi të shpejta dhe ritmi i pamëshirshëm i jetës moderne, të lexuarit mund të duket si një relike e çuditshme e së shkuarës. Megjithatë, rëndësia e leximit nuk është zbehur; në fakt, ajo është bërë më jetike se kurrë më parë. Ndërsa lundrojmë në peizazhin dixhital dhe përballemi me një breshëri informacioni, të zhyturit në fjalën e shkruar ofron një vend të shenjtë për reflektim, lidhje dhe rritje personale.

Në një botë ku informacioni përhapet më shpejt se zjarri, të menduarit kritik është parësor. Leximi na ekspozon ndaj këndvështrimeve të ndryshme, duke na mundësuar të analizojmë, sintetizojmë dhe formojmë opinione të mirëpeshuara. Për më tepër, fuqia e tregimit – qoftë përmes romaneve, biografive apo eseve – kapërcen kohën dhe hapësirën, duke na lejuar të eksplorojmë kultura, epoka dhe përvoja të ndryshme njerëzore.

Në një epokë të ndërveprimeve dixhitale kalimtare, leximi ofron një mundësi për t’u përfshirë me ide komplekse me një ritëm të qetë. Na inkurajon të shkëputemi nga zhurma dixhitale dhe të përqafojmë qetësinë e introspeksionit. Për më tepër, lidhjet empatike që krijojmë me personazhet e trilluar ose figurat e jetës reale nxisin ndjeshmërinë dhe inteligjencën emocionale.

Ndërsa festojmë Ditën e Libërdashësve, ne e kuptojmë se të lexuarit është një fener në një botë që ndryshon me shpejtësi. Është një praktikë që jo vetëm pasuron jetën tonë individuale, por edhe ushqen shpirtin e shoqërisë. Pra, le të nderojmë fjalën e shkruar, të eksplorojmë thesaret e saj dhe të rizbulojmë gëzimin dhe rëndësinë e leximit në ditët e sotme.

Efektet psikologjike të leximit: Të ushqyerit e mendjes dhe shpirtit

Sipas studimeve është zbuluar se leximi ka efekte të ndryshme psikologjike që mund të ndikojnë pozitivisht në mirëqenien mendore të individëve. Studime të shumta janë thelluar në përfitimet konjitive dhe emocionale të leximit, duke theksuar se si angazhimi me letërsinë mund të formësojë trurin tonë dhe të përmirësojë gjendjen tonë psikologjike.

1. Redukton stresin dhe ndihmon relaksimin: Leximi një teknikë efektive për reduktimin e stresit. Një studim i kryer nga Universiteti i Sussex-it në vitin 2009 zbuloi se leximi për vetëm gjashtë minuta mund të ulë nivelet e stresit deri në 68%, më shumë sesa të dëgjoni muzikë ose të bëni një shëtitje. Përvoja gjithëpërfshirëse e leximit i lejon mendjes të shpëtojë nga shqetësimet e përditshme dhe të hyjë në një botë tjetër, duke ofruar relaksim dhe një ndjenjë qetësie.

2. Rrit ndjeshmërinë dhe inteligjencën emocionale: Leximi i letërsisë, në veçanti, mund të rrisë ndjeshmërinë dhe inteligjencën emocionale. Një studim i botuar në revistën “Science” në vitin 2013 zbuloi se individët që lexonin letërsi artistike tregonin ndjeshmëri më të lartë ndaj tjetrit dhe arrinin të identifikonin më lehtë emocionet e tyre. Angazhimi me perspektivat dhe emocionet e personazheve në romane i lejon lexuesit të kuptojëkëndvështrimeve të ndryshme, të cilat mund të përkthehen në empati në jetën reale.

3. Përmirësimi i funksionit konjitiv: Leximi përfshin procese të shumta konjitive, të tilla si përpunimi i gjuhës, vizualizimi, të menduarit kritik, të mësuarit, kujtesa etj. Një studim i botuar në revistën “Neurology” në vitin 2013 tregoi se leximi i librave mund të ndihmojë në ruajtjen e funksionit konjitiv ndërsa njerëzit plaken.

4. Rrit vetëdijen dhe fokusin: Leximi kërkon përqendrim dhe fokus, gjë që mund të kontribuojë në rritjen ndërgjegjshmërisë. Angazhimi me një libër kërkon vëmendjen e plotë të lexuesit, duke çuar në një shkëputje nga shpërqendrimet e vazhdueshme dixhitale dhe duke nxitur një mentalitet të përqendruar tek e tashmja.

5. Përmirëson Gjumin: Angazhimi në aktivitete relaksuese, si leximi, para gjumit shoqërohet me përmirësimin e cilësisë së gjumit. Përdorimi i pajisjeve elektronike që lëshojnë dritë blu është lidhur me ndërprerjen e gjumit, duke e bërë leximin e librave fizikë një alternativë më të shëndetshme para gjumit krahasuar me librat dixhital.

6. Stimulon imagjinatën dhe kreativitetin: Nëpërmjet gjuhës përshkruese dhe tregimit të gjallë, librat inkurajojnë lexuesit të vizualizojnë skenat dhe personazhet, duke nxitur kreativitetin dhe duke zgjeruar kapacitetin për të zhvilluar imagjinatën.

Këto efekte psikologjike të leximit nënvizojnë rëndësinë e tij përtej argëtimit. Pavarësisht nëse jeni të zhytur në letërsi ose duke lexuar libra jo-letrarë, akti i leximit angazhon në mënyrë aktive mendjen dhe ofron një sërë përfitimesh për shëndetin mendor. Pra, herën tjetër kur të hapni një libër, mbani mend se jo vetëm që po kënaqeni me një aktivitet të këndshëm, por gjithashtu po ushqeni mirëqenien tuaj psikologjike.

Fuqizimi i mendjes: Një përzgjedhje librash e kuruar nga Assist Digital Albania

Ndërsa festojmë Ditën e Libërdashësve, le të kuptojmë se leximi nuk është thjesht një kalim kohe; është një mjet i fuqishëm për të ushqyer mirëqenien psikologjike. Dhe tani, le të zhytemi në përzgjedhjen e titujve nga Assist Digital Albania që ju ftojnë të nisni udhëtimin tuaj letrar:

1. Kush e Solli Doruntinen – Ismail Kadare
2. Qyteti i Fundit – Petro Marko
3. Shprehi Atomike – James Clear
4. Arti Për Të Fituar Miq dhe Pushtet – Dale Carnegie
5. 1984 – George Orwell
6.  Mërzia – Alberto Moravia
7.  Shkretëtira e Tartarëve – Dino Buzzati
8. Dritë e Gushtit – William Faulkner
9. Lehtësia e Padurueshme e Qenies – Milan Kundera
10.  Einstein: Jeta dhe Universi i Tij – Walter Isaacson

Këta tituj janë më shumë se thjesht fjalë të shtypura në fletë; ata ju hapin porta për perspektiva, emocione dhe njohuri të reja. Pra, ndërsa festoni këtë ditë të veçantë, mbani mend se po ushqeni mendjen tuaj, po pasuroni shpirtin tuaj dhe po korrni përfitimet psikologjike që vetëm bota e librave mund të ofrojë. Gëzuar Ditën e Libërdashësve!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Tema të tjera

Uncategorized

Fuqia Transformuese e Leximit – Gëzuar Ditën e Libërdashësve!

9 Gusht, 2023
Në një epokë të dominuar nga ekranet, kënaqësi të shpejta dhe ritmi i pamëshirshëm i jetës moderne, të lexuarit mund të duket si një relike e çuditshme e së shkuarës.
Evente

Përhapim buzëqeshje dhe krijojmë kujtime: Festimet e Ditës së Fëmijëve në Assist Digital

14 Qershor, 2023
Dita e Fëmijëve është një rast i veçantë që sjell gëzim dhe lumturi për fëmijët në mbarë botën. Në Assist Digital, festa u zhvillua në 1 Qershor, ku punonjësit u mblodhën për ta bërë këtë ditë të paharrueshme për të vegjlit.
Evente

Java e përqafimeve falas në Assist Digital Albania

14 Qershor, 2023
Nga data 29 maj deri më 4 qershor 2023, punonjësit dhe vizitorët në zyrat e tyre në Tiranë dhe Durrës u mblodhën së bashku për të përhapur dashurinë, harmoninë dhe ndërgjegjësimin për shëndetin mendor nëpërmjet fuqisë së përqafimeve.

Pozicione pune vakante në:

Milan
Rome
Naples
London
paris
Munich

Valencia

Amsterdam

Zagreb
Rijeka
Belgrado
Tunis
logo-assist-low.png